Blog

Svatováclavské slavnosti 2015

27.09.2015 13:00

Popisovat letošní Svatováclavskou slavnost v Plané nad Lužnicí, to je jako nosit dříví do lesa. Fotodokumentace úplně stačí.

                                            Slávka Rokosová

Hlucký den na faře v Plané nad Lužnicí 2015

26.09.2015 16:00

Součástí Svatováclavských slavností v Plané nad Lužnicí se stal Hlucký den v nově zrekonstruovaném Kulturním a informačním středisku FARA, ze kterého se vyklubala krásná samostatná národopisná slavnost. Ve třech muzejních sálech byla naistalována výstava "Moravské kroje a Dolňácké slavnosti", ve farské zahradě košt moravských vín, soutěž o nejchutnější moravský koláč a k tomu všemu vyhrávala hlucká cimbálová muzika Babica. Abychom našim hluckým přátelům představili i naše kroje, oblékli jsme se my - Tetičky a plánský starosta Jiří Šimánek do blatských krojů a korunovali tak národopisný ráz celého dne. Akce proběhla za velké účasti spokojených lidí.

Fotodokumentace

                                                   Slávka Rokosová

 

Weisův večer a křest knihy "Střípky ze života Karla Weise"

11.09.2015 17:00

Měsíc září byl jako obvykle napěchován nejrůznějšími aktivitami. Začali jsme 11.9. ve Weisově domě v Blatském muzeu ve Veselí nad Lužnicí, kde jsme uspořádali komponovaný pořad "Humor Karla Weise a jeho přátel" a pokřtili novou knihu "Střípky ze života Karla Weise" (autorka Slávka Rokosová s ilustracemi Michala Rokose jr.). Karel Weis byl nejen vynikající hudebník a sběratel lidových písní, ale také spisovatel, humorista a velký bohém, a právě s touto v současné době nepříliš známou stránkou jeho života nás "Střípky" seznamují. 

Na programu večera jsme připomněli nejen Weisovy bohémské zážitky, ale i jeho humornou literární tvorbu, a korespondence s jeho přítelem, vynikajícím houslistou Janem Kubelíkem, nás výtečně pobavila a představila nám Karla Weise také jako neuvěřitelně dobrého a obětavého člověka.

Mluvené slovo si rozdělili Slávka Rokosová a Josef Holický, program doplnily jihočeskými lidovými písničkami Tetičky z Froťánků a na housličky s nimi hrál Tomáš Hubka, člen SOČR.

                                          Slávka Rokosová

Fotografie ze křtu knihy Pohádky Písničkových Froťánků

26.06.2015 17:40

Několik fotografií

                          Slávka Rokosová

Křest knihy "Pohádky Písničkových Froťánků"

26.06.2015 17:00

Ani sama pořádně nevím, kolik kmotříčků nám "Pohádky Písničkových Froťánků" pokřtilo. Byli to mí kolegové z pěveckého souboru Harmonie a také vzácný host paní Iveta Pokorná, pravnučka hudebního skladatele a sběratele národních písní Karla Weise, která k nám přicestovala i s dalšími rodinnými příslušníky. 

  Pohádkové příběhy plánské rodiny Horákových jsou doplněny říkankami, koledami a rozpočítadly právě z národopisného sběru Karla Weise, a některé z nich dosud nebyly nikde publikovány. Pohádky jsou plné humoru a děti se v nich mohou mimo jiné dozvědět, jak se kupř. líhnou kuřátka, otloukají píšťalky nebo dere peří. Knihu můžete zakoupit také v plánském infocentru.

  Křest knihy byl součástí vernisáže výstavy "Propria manu Jasmíny Rokosové", která potrvá do konce prázdnin a je nainstalována v obřadní síni v Plané nad Lužnicí Jedna polovina této výstavy je věnována naší pohádkové knize, jejíž autorkou jsem já a Jasmína ji ilustrovala. Jsou zde i začátky kapitol s originály příslušných obrázků a také vypsaná malá soutěž, trvající po celou dobu výstavy. Vítěz dostane knihu zdarma i se speciálním věnováním. Druhá polovina výstavy je věnovaná stěžejnímu tématu Jasmíniny tvorby - dětskému seriálu "My little pony", a svým milým, veselým a precizním zpracováním pohladí každou, nejen dětskou duši. 

   Krásné prázdniny!

                                                 Slávka Rokosová

Fotografie ze Sluníčkového dnu 2015

24.06.2015 16:30

Několik fotografií zde

                                     Slávka Rokosová

Sluníčkový den 2015

24.06.2015 16:00

Konečně se povedlo! Letos Sluníčkový den opět po dvouleté přestávce mohl proběhnout. V půl čtvrté sice začalo drobně pršet, ale děti s rodiči přišly a všichni jsme si to užili. Jen jsem si na hlavu nasadila sluneční paprsky, jako když mávne kouzelným proutkem a najednou vyšlo i sluníčko na nebeské báni. Tak jsme to honem využili a sluníčkový pochod se vydařil. Děti měly s sebou krásná sluníčka, která vyráběly v MŠ Pohádka se svými paními učitelkami, kterým za to patří velké poděkování. Dnes ráno mi z tiskárny přivezli moji zbrusu novou knížku "Pohádky Písničkových Froťánků", tak se to akorát hodilo, protože jsem z ní už mohla dětem jednu  prázdninovou pohádku přečíst. Na památku si děti odnesly nějaké drobnosti na hraní, jako třeba vodní bombu nebo magnetky a taky něco dobrého na zoubek.(Jen doufám, že mi o prázdninách, až půjdu kolem paneláků, nepřistane žádná vodní bomba na hlavě.) Pak už jsme s několika rodiči jen seděli v altánku a pozorovali drobotinu, jak řádí na dětském hřišti. Snad se to i sluníčku nad námi líbilo a bude dětem řádně svítit a hřát celé prázdniny!

Fotky budou.

                                         Slávka Rokosová

Fotky z Vodnického dne

13.06.2015 14:30

Milí vodníčci,

jak jsem slíbila, fotky z Vodnického dne jsou zde. Užili jsme si to i Václavem Upírem Krejčím, ten se naladil taky dozelena!

                                          Slávka Rokosová

Vodnický den 2015

13.06.2015 14:00

Parný den a příjemně vyhřátá voda v bazénu přilákaly k návštěvě plánského sportoviště za řekou spoustu návštěvníků, nejenom vodníčků. Děti si užívaly vodu a k tomu ještě bohatý program, který pro ně připravily nejrůznější plánské spolky, mezi kterými samozřejmě nemohly chybět ani Písničkové Froťánky se svými pěti stanovišti: zpívání písniček, malování záložek, běh v měsíčních botách, vodnické doupě a poznávačka kreslených ryb. Jen by mě zatraceně zajímalo, proč si všichni, děti i dospělí, pletli mníka jednovousého se štikou?

  Dětský ráj skončil přesně v 16:00, kdy navazoval další program pro dospělé, ale kdy taky začala pořádná bouřka. Černé mraky pokryly oblohu, spustil se prudký déšť a na nějaký čas se odpoledne dokonce rozsvítily i lampy, tak moc se setmělo! Spousta lidí utekla před bouřkou domů.

  Dospělým to letos s Vodnickým dnem tak úplně nevyšlo, ale děti se určitě vyřádily do sytosti. A o to hlavně šlo.

Fotografie určitě budou.

                                                                               Slávka Rokosová        

Bambi 2015 v Plané nad Lužnicí

23.05.2015 14:00

     Po roce jsme se opět setkali na Bambi, společné akci několika jihočeských měst, abychom se podívali, jakou činností se kde naše mládež zabývá.Letos se počet měst zvýšil na čtyří -  Tábor, Chýnov, Soběslav a Planá nad Lužnicí.  Stalo se již tradicí, že několikadenní maraton přehlídek dětských aktivit končí v Plané nad Lužnicí. Podívejte se s námi, jak to u nás v Plané vypadalo zde

                                                Slávka Rokosová

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>