Říjnové Písničkové Froťánky s paní Milenou Zrůstovou a Světem loutek

17.10.2012 16:00

  Říjnové Froťánky jsme věnovali podzimu a blatským lidovkám. Nejprve jsme si povídali o tradičních blatských hudebních nástrojích a jak to tenkrát chodilo, kdo to byl dudák a  houdek a taky co to je kladynet. 

  Všichni jsme byli moc zvědavi, co nám předvede paní Milena Zrůstová se svým souborem Svět loutek, a tak jsme se nechali vtáhnout do českých podzimních večerníčků. Na malé kreslené divadelní scéně se vystřídalo mnoho pohádkových postaviček, které jsou nám  tak dobře známé, jako třeba včelí medvídci, Křemílek a Vochomůrka z pařezové chaloupky a další a další. Co Vám budu povídat, kulisák měl pořád plné ruce práce, co toho bylo! Představení děti doplnily pohádkovým zpíváním a paní Milena je k tomu doprovázela hrou na kytaru. Moc vám všem děkuji a doufám, že se zase ve Froťánkách uvidíme!

  Po pohádkách jsme se zase vrátili k lidovým písničkám. Naučili jsme se další blatskou lidovku "Na samý klarinet" a také jsme si zopakovali píseň z minulých Froťánků Leze brabeneček. Brabenečka už znáte, tak si pojďte zazpívat tu novou:

Na samý klarinet

1. Na samý klarinet, na samý klaret,

    budeme tancovat, nebudem sedět.

 

2. Na samý housličky, na samý housle,

    moje potěšení, srdce se směje.

 

3. Na samou basičku, na samou basu,

    ona rozkuráží tu naší chasu.

 

Buchty na závěr chybět nemohly a nejen děti si na nich pochutnaly.

Fotodokumentaci naleznete zde

          Slávka Rokosová