Písničkové Froťánky 3/2014 se zpěvačkou Hanou Žvachtovou

19.03.2014 13:30

Dnešní Písničkové Froťánky jsme věnovali jednomu dnes úplně opomíjenému svátku spojeného s koledou. Je to svátek sv. Řehoře, který se dříve slavíval 12.března, to je v den, kdy sv. Řehoř roku 604 zemřel. Připomněli jsme si alespoň jeho církevní spisovatelskou činnost a některé hudební reformy, jmenovitě zavedení neum a gregoriánský chorál. Den sv. Řehoře býval svátkem vyloženě školním. Žáci se "ozbrojili kordy" a za zpěvu řehořských písní kantor vodil své "řehořské vojsko" od stavení ke stavení a vybíral pro sebe milodary. Ještě v roce 1922 byl v Jaroškově na Šumavě tento obyčej znám. 

  Ke svátku sv. Řehoře se také vztahovala písnička, kterou jsme se s dětmi naučili, ale přímo svatořehořská koleda to není. Je opět z "Blaťáckých písní" Karla Weise. Napřed jsme samozřejmě probrali všechno okolo jarních prací na poli, jako orbu, hnojení, setí a vláčení a taky se děti dozvěděly, co dělal Kuba, když měl vyhánět šňorky. Pak už mohly poučené děti zpívat písničku:

Rozvíjí se zjara kvítí

1. Rozvíjí se zjara kvítí, juž se rozvinuje,                           
    sluníčko přejasně svítí, zem se vyvinuje.                       
    Krásný jaro nám nastává, tvrdá zem bejt nepřestává,     
    to na svatýho Řehoře každej sedlák voře.                     
 
2. Na ten den sedláček vstává, má-li jaký setí,
    všechnu chasu hned svolává, taky malý děti.
    Chasníci, vstávejte honem, vyjedem si do pole ven,
    zapřahejte koně, voly, ať sme už na poli. 
 
3. Když sou na pole přijeli, ječmínek skládali
    a po poli rozváželi, do bran zapřahali.
    Sedláček praví: jen zvolna, Josefe, ty vorej s koňma,
    Kubo, ty šňorky vyháněj, Martin mu pomáhej.
 
Tentokrát se nám sešli velmi dobří zpěváčci, protože už při prvním opakování melodie hned chytli správnou notu a vyzpěvovali, až se hory zelenaly, až jsem je podezírala, že už písničku znají. Ale neznali.
  A nyní přišly na řadu dívky, které s sebou přivedla zpěvačka, paní učitelka ze ZUŠ Oskara Nedbala v Táboře Hana Žvachtová, aby nám zazpívaly soutěžní písně, které budou zpívat za týden v Kovářově v krajském kole soutěže Jihočeský zpěváček. Zpívaly moc hezky, tak jim přejeme hodně štěstí!
Do Kovářova pojede Kateřina Staňková a Celestina Vaverková. Mimo tyto dvě dívky nám své pěvecké umění předvedly ještě Karin Suchá a Sabina Jarošová a oběma se to také velmi povedlo. Děvčata, jste opravdu šikulky!
  Dívky se v ZUŠ Oskara Nedbala v Táboře s paní učitelkou Hanou Žvachtovou učí různé žánry, proto jsme na našich Písničkových Froťánkách měli tentokrát možnost slyšet i jiné formy zpěvu, nejen lidové písničky. Byla to například operní árie, koloraturní zpěv a celé vystoupení zakončila Celestinka svojí perfektní Saxanou, kterou měly děti uhodnout. Uhodly všechny a všichni jsme se výtečně pobavili.
  Sladká odměna pro všechny zakončila dnešní zpěvavé odpoledne.
Fotodokumentace zde 
                                                          Slávka Rokosová