Písničkové Froťánky 10/2013

16.10.2013 13:30

Tentokrát obřadka v Plané nad Lužnicí přímo praskala ve švech, co přišlo dětí! A nejen že praskala ve švech, ale taky hučela jak piliňáky, protože udržet takovou hromadu dětí v tichosti není zrovna jednoduché. Navštívila nás školní družina, a když se pak dali všichni do zpívání, stálo to zato. Napřed jsme děti seznámili s ptáčkem Froťáčkem, povídali jsme si o některých částech blatského kroje a nechali mezi dětmi kolovat vyšívaný lajdík a vínek pro vdané ženy, aby si vše mohly dobře prohlédnout. Některé děti se dokonce pokoušely za všeobecného veselí lajdík obléknout, ale málo platné, velikost nikomu neseděla. 

  Dnešní písnička byla hlavně pro děvčata, ale s obrovskou vervou ji zpívali hlavně páni kluci. Jmenovala se Když dá Pánbůh zdraví a byla ze druhého dílu Weisovy sbírky Český jih a Šumava v písni. Tak jsem zvědavá, až se budeme učit někdy nějakou vyloženě klučičí, třeba vojenskou, jestli ji budou děvčata vyzpěvovat taky s takovým zaujetím!

Program byl doplněn několika jihočeskými písničkami, které jsme dětem zazpívaly my, Tetičky z Froťánků. Pro zpestření  dostaly děti hudební hádanku z úplně jiného žánru: měly poznat filmovou melodii, kterou jim na klavír bravurně zahrála Jasmína Rokosová, za což jí velmi děkuji. Trochu jsem se obávala, zda to nebude pro děti moc těžké, ale již po několika prvních taktech se zvedla spousta ručiček, že skladbu znají. Piráti z Karibiku jsou zřejmě velmi oblíbení i mezi šestiletými dětmi. 

Závěr Froťánků patřil hruškovému a rybízovému koláči, nezbyl ani kousek. 

Pojďte si dnešní písničku zazpívat s námi:

Když dá Pánbůh zdraví 

1. Když dá Pánbůh zdraví, tak se letos vdám.

    Dostanu-li hezkého muže, hubičku mu dám, dám,dám.

    Dostanu-li hezkého muže, hubičku mu dám.

2. Když dá Pánbůh za rok, budu kolíbat.

    Budu na tě, můj Jeníčku, budu na tě vzpomínat.

    Budu na tě, můj Jeníčku, budu vzpomínat.

Fotodokumentace 

                                                               Slávka Rokosová