Masopustní pohádkové Froťánky 2015

17.02.2015 15:00

   Už jste si někdy zahráli na masopustní tichou poštu? My dneska s dětmi ano. Je to vlastně skoro stejné jako na obyčejnou tichou poštu, akorát ta posílaná slova musejí mít něco společného s masopustem. Věřte - nevěřte, ale dost často vykopávaná slova dorazila v nezměněné podobě až na konec řady. Napřed jsme samozřejmě s dětmi probrali, co všechno asi k masopustu patří, aby měly nějakou inspiraci a fungovalo to.

   Druhá hra, kterou jsme dneska hráli, je velice stará, protože se o ní zmiňuje ve své sbírce K. J. Erben již v roce 1863. Jmenovala se "Sil Petr proso" a klidně můžeme konstatovat, že je mezinárodní, protože je známa minimálně v patnácti podobách moravských, českých, slovenských i v ruské. My jsme si vybrali raději její českou verzi z Čelákovic u Prahy.

Sil Petr proso i pšeničku, 

vyorali jsme si křepeličku.

Křepeličku máme, křepela nemáme.

Málo nás, málo nás, pojď Andulko mezi nás.

  Po hrách došlo na novou Froťánkovou pohádku "Tajemná truhla". Já o ní jen prozradím, že jsem jako její předlohu použila své vlastní zážitky z dětství právě v tom statku uprostřed Plané nad Lužnicí, do kterého jsem zasadila i své nynější pohádky. Příběh jsem vrátila po téměř padesáti letech tam, kde se původně odehrál. Jen nepatrně doplněný. V tomto případě prožívala Anička Horáková se svojí maminkou "velké prádlo" i nález tajemné truhly na půdě s jejím neuvěřitelným pohádkovým obsahem skoro stejně jako kdysi já se svojí maminkou. Snad se to i dnešním dětem líbilo.

    Dobrůtka na rozloučenou a hurá domů.

                                                                     Slávka Rokosová