Čertovské rojení

05.12.2014 16:00

  Několik minut po šestnácté hodině vplula před radnici mezi čekající dav dětí i dospělých desetičlenná majestátní andělská družina. Andělé se pozdravili s přítomnými a pečlivě dohlíželi, zda-li se všichni malí čertíci přišli k nim do NEBE poctivě zaevidovat. Pro čerty to musela být cesta "po čertech nepříjemná", ale odměnou jim za to byl plánský perníček. To víte - čerti a do nebe! Ale pořádek je pořádek, obzvlášť když na něj dohlíželi starší, převážně těžkotonážní nebešťané. Andělíčci však museli hlídat i připravený pekelný trůn, protože přítomným dětem se náramně zamlouval a takzvaně si ho "půjčily" a lezly do trasy příjezdu hrozivého INFERNA. I vládce všech pekel, strašlivý Lucifer (starosta Jiří Šimánek) však musí dodržovat dopravní předpisy a se svým ohnivým kočárem, taženým traktorem, nemohl přijet ďábelským tempem, ale pěkně po andělsku spořádaně a nabral tak pekelné zpoždění. Když se za ohromného rachotu bušení obrovské palice a šlehání pekelných plamenů posadil na svůj trůn, otevřel "plánskou knihu hříchů" a bohužel, musel zkonstatovat, že v Plané se moc nehřeší, ale několik malých hříšníků se však přece jenom najde. Čerti vyskákali z přivezeného pekla, rozeběhli se mezi děti a několik "zlobilů" přinesli před samotného Lucifera. Někteří se báli, některým se to líbilo, ale nějakou básničku nebo písničku museli předvést všichni. Litovat toho však rozhodně nemuseli. 

 Jednu chvíli se nebešťanům zdálo, že si Lucifer moc vyskakuje, a tak nastoupila andělská jízda. Chudák Lucifer byl na svém trůnu obležen anděly, kteří ho úplně bez skrupulí tahali za rohy a i jinak obtěžovali, například svým andělským zpěvem, a nezbylo mu nic jiného, než jim slíbit vykoupení v podobě ohnivého čertovského moku. To zapůsobilo i na nebešťany a už dali Luciferovi pokoj. Jenže to by nebyl Lucifer Luciferem, kdyby svůj slib andělíčkům splnil. Samozřejmě nedostali nic a tzv."utřeli".

  Kromě andělů a čertů chodil mezi dětmi také svatý Mikuláš (místostarosta Stanislav Vyhnal) a plnil své svaté poslání. I jemu děti zpívaly a přednášely. Jak známo, svatý Mikuláš je veskrze kladná osoba, proto kolem sebe šířil jenom klid a mír a byl na hony vzdálen čertovským způsobům jednání.

  Toto bylo poprvé, kdy jsme v Plané uspořádali "Čertovské rojení", a podle ohlasů rozhodně ne poslední. Ještě než jsme se my, protagonisté tohohle mumraje stačili převléci z našich andělských či čertovských kostýmů do civilního oblečení, už jsme se domlouvali, jak to uděláme příště a co ještě vylepšíme. Plaňáci, máte se na co těšit!

   Celé akce se zúčastnilo přes pět set lidí, před radnicí bylo opravdu skutečně "narváno". Přesný počet čertíků ještě upřesním, ale já jsem je přestala počítat, když byl jejich stav na cifře 105. Pak přibyli ještě další, a také bylo dost těch, kteří se zapsat nepřišli, protože se styděli, Tak čertíci - příště!

  Jako každá akce, která se v Plané uskuteční, bude určitě i tato opředena množstvím "zaručených informací" kolik to stálo a kolik by se za tyto peníze dalo kupř. vystavět chodníků. Jinde asi ano, ale u nás v Plané nad Lužnicí by se těch chodníků moc nepostavilo, dokonce by za to nebylo ani na nějakou malou opravu. Celá akce byla totiž dílem dobrovolníků a Město Planá nad Lužnicí to nestálo vůbec nic. Sluší se proto, aby zde byli všichni vyjmenováni: plánští dobrovolní hasiči, pěvecký sbor Harmonie, Písničkové Froťánky se svými Tetičkami, Klub plánských dam, divadélko Na Nitce, ANO pro Plaňáky, Strýctet, REJ a Planá 365. Velké díky i za půjčení čerovského spřežení. 

  Když je dobrá vůle, jde všecko a domluví se opravdu všichni, kdo se domluvit chtějí.

 

                                                                 Slávka Rokosová