Březnové Písničkové Froťánky 3/2013 s paní Irenou Machanderovou a souborem Skřivánek

20.03.2013 16:00

  Na dveře nám už klepe jaro a za dva týdny budou Velikonoce, proto jsme březnové Froťánky věnovali právě jim. Vyprávěli jsme si o symbolech Velikonoc a některých velikonočních zvycích, jako je např. vyšlehání pomlázkou nebo polévání vodou, což děti docela rozveselilo. Dobrou náladu jim také pozvedla velikonoční rozpustilá lidová písnička (našla jsem ji opět v díle K. Weise Český jih a Šumava v písni) a velice rychle se ji naučily. Dokonce tak rychle, že ji při třetím opakování již zpívaly samy beze mě, pouze s klavírním doprovodem. Panečku, nestačila jsem se divit! Tady je:

Táborský panenky (velikonoční)

1. Táborský panenky hezký, 

dávají pomlázky všecky.

Po svátcích, po neděli,

vajíčka nasezelý, hou hej,

vajíčka nasezelý.

 

2. Kdo mně to dokázat může,

že bylo v vejceti kuře.

Já jsem to sám dokázal,

dyž sem mu křídla svázal, hou hej,

dyž sem mu křídla svázal.

 

3. Hrajte nám muziky pěkně,

my máme peníze v pekle.

Budeme čerta mlátit,

on nám je musí vrátit, hou hej,

on nám je musí vrátit.

  Druhá polovina Froťánků patřila našim hostům, paní učitelce Ireně Machanderové a jejímu sboru Skřivánek. Opět si pro nás připravili několik písniček, z toho dvě lidové a jednu dokonce pohádkovou! Některé děti pískaly na flétničky, další hrály na různé klapací nástroje a několik děvčat nám zazpívalo sólově. Paní učitelka k tomu hrála na klávesy a všechno se to velmi krásně poslouchalo. Všem vám moc děkuji!

Na závěr jsme si připomněli ptáčky vracející se z teplých krajin v podobě velikonočního pečiva uzlíky. Jen se po nich zaprášilo!

Fotky hledejte  zde (foto J. Rokosová)  a tady

Slávka Rokosová